Data publikacji: 17-06-20223 min. czytania
Tłumy na otwarciu pierwszego McDonald’s w Polsce
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 31.08.20183 min. czytania
Przed zajęciami, w przerwie od pracy, na spotkaniu z przyjaciółmi, żeby pobudzić się do nauki, czy po prostu dla smaku – powodów i okazji do odwiedzenia McCafé jest wiele. McDonald’s sporo inwestuje w edukację i rozwój baristów, dzięki czemu potrafią oni nie tylko przyrządzić aromatyczną kawę, ale również podawać ją w oryginalny sposób. Potwierdzeniem tych umiejętności jest zakończony niedawno konkurs McCafé Barista Cup.
Cykliczna rywalizacja w ramach McCafé Barista Cup to świetna motywacja do rozwoju i okazja do sprawdzenia się pod okiem najlepszych ekspertów. Konkurs jest organizowany przez McDonald’s Polska oraz licencjobiorców i ma na celu wyłonienie wśród pracowników kawiarni, osób posiadających ponadprzeciętne umiejętności pracy z kawą, pasję i chęć do nauki.
Kawowe wyzwania
Ostatnia edycja McCafé Barista Cup rozpoczęła się we wrześniu ubiegłego roku. Uczestnicy rywalizowali ze sobą w aż pięciu etapach – eliminacjach wewnętrznych, warsztatach oraz rozgrywkach ćwierćfinałowych, półfinałowych i wielkim finale. Na wszystkich poziomach zmagań jury oceniało umiejętności pracy z kawą. Bariści mierzyli się z różnymi zadaniami, które miały sprawdzać: techniki wykończenia, umiejętności w dziedzinie latte art oraz kreatywność w łączeniu smaków poprzez tworzenie nowych propozycji napojów kawowych.
Niemal 100 osób wyłonionych w eliminacjach wewnętrznych wzięło udział w McCafé Barista Camps, czyli obozach szkoleniowych. Uczestnicy brali udział w profesjonalnych sesjach tematycznych i licznych szkoleniach, prowadzonych przez sześciu trenerów. Dla wielu osób sam udział w kursie był już cenną nagrodą i niezwykłą przygodą.
Bariści McCafé w Amsterdamie
Laureatką drugiej edycji McCafé Barista Cup została Jolanta Wójtowicz, na co dzień pracująca w restauracji McDonald’s przy Galerii Olimp w Lublinie. Drugie miejsce zajął Michał Petrykowski z restauracji McDonald’s znajdującej się Warszawie przy ulicy Pułkowej, a na trzeciej pozycji uplasowała się Sylwia Wojdak z Restauracji McDonald’s w Legionowie. Najlepsi bariści wygrali m.in. cenne nagrody rzeczowe, a finałowa trójka wyjazd do palarni kawy w okolicach Amsterdamu, który odbył się w maju tego roku. – „Podczas wizyty w palarni kawy w Bolsward pod Amsterdamem tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że dla finałowej trójki drugiej edycji McCafé Barista Cup kawa jest prawdziwą pasją. U naszego wieloletniego dostawcy - United Coffee, bariści zaprezentowali wysoki poziom wiedzy, również na temat pochodzenia czy procesu palenia kawy, która później serwowana jest w restauracjach McDonald’s – podsumowuje wyjazd Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, specjalista ds. rozwoju produktów McCafé, Mistrzyni Polski Baristów 2012 i 2014, licencjonowany Q Arabica Grader i certyfikowany sędzia WCE.
Firma, która stawia na ludzi
Inicjatywy takie jak McCafé Barista Cup potwierdzają, że McDonald’s Polska to pracodawca, któremu zależy na rozwoju pracowników. Robienie kawy już dawno przestało się kojarzyć z prostą czynnością, a na rynku można spotkać coraz więcej konkursów dla baristów. Najlepiej jednak uczyć się w praktyce, dlatego warto już dziś sprawdzić oferty pracy w McCafé i wybrać miejsce, które inwestuje w swoich pracowników.
Data publikacji: 17-06-20223 min. czytania
Tłumy na otwarciu pierwszego McDonald’s w Polsce
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 04-06-20223 min. czytania
„Po prostu chciałem się rozwijać, a Mak mi w tym pomógł!”
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 07-06-20223 min. czytania
Cierpliwość kluczem do sukcesu!
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 21-01-20222 min. czytania
Ekspert od burz i pożarów. Poznajcie Andrzeja Kaczmarka, asystenta kierownika restauracji McDonald’s® i bohatera podcastu „W różnych sMakach”
CZYTAJ WIĘCEJ