Data publikacji: 17-06-20223 min. czytania
Tłumy na otwarciu pierwszego McDonald’s w Polsce
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 22.11.20173 min. czytania
Zaczęłam pracę menedżera restauracji McDonald’s zaraz po studiach, czyli 9 lat temu. Na początku pracowałam na wszystkich stanowiskach w kuchni i obsługiwałam gości, żeby zdobyć wszechstronne doświadczenie i rozumieć na czym polegają obowiązki pracowników. Jednak nie byłam menedżerem długo, bo szybko awansowałam na asystenta, a później na kierownika całej restauracji.
Zanim zostałam mamą Kuby nie wyobrażałam sobie nawet, że można pogodzić pracę z wychowywaniem dziecka. Zwłaszcza na kierowniczym stanowisku, gdzie odpowiadam za wszystko; zamówienia, produkcję, ludzi. Słyszałam też historie moich koleżanek zatrudnionych w innych firmach, które po urlopie macierzyńskim nie miały już dokąd wracać. Jednak ja miałam bardzo komfortową sytuację, ponieważ szefowie obiecali mi, że będę mogła wrócić do tej samej restauracji i nie będę musiała się niczym przejmować podczas urlopu. Z perspektywy czasu wiem, że podjęłam dobrą decyzję. Kuba chodzi do żłobka, a ja kończę pracę tak, żebym go mogła odebrać. Uzgodniłam z mężem, że w tygodniu to ja będę się częściej opiekować dzieckiem, natomiast w weekendy i święta będę dostępna w restauracji. Odpowiada nam taki układ, ponieważ mąż powadzi własną firmę. Ja też wolę czasami iść do pracy w sobotę czy niedzielę, a mieć wolne w tygodniu.
Przyjście do pracy, czyli wyjście do ludzi, to coś, co robię dla samej siebie. Oczywiście dużo czasu spędzam ze swoim synem, ale fajnie, kiedy można podzielić się często podobnymi problemami z koleżankami z pracy. Wspieramy się i wymieniamy spostrzeżeniami odnośnie wychowywania dzieci. McDonald’s jest idealnym pracodawcą dla mam ze względu na dopasowany do potrzeb, elastyczny grafik pracy. W mojej restauracji są kobiety, które wróciły po urlopie macierzyńskim i nigdy nie zdarzyło się tak, żebyśmy komuś odmówili dnia wolnego, jeśli wypadnie nagła sytuacja w domu i trzeba zostać z dzieckiem. Mamy rodzinną atmosferę, znamy się już wiele lat z niektórymi osobami, dlatego pomagamy sobie wzajemnie w różnych sytuacjach. A jak tylko mamy wolną chwilę, to oczywiście rozmawiamy o naszych dzieciach i przygodach z przedszkolami czy żłobkami.
Urodzenie dziecka sprawiło, że jestem lepszym szefem, bo stałam się cierpliwsza i potrafię lepiej zarządzać czasem. Nauczyłam się, że przy dziecku trzeba sobie wszystko zaplanować. Wcześniej żyłam tylko pracą, nie uprawiałam sportu i wracałam do domu zmęczona. Teraz, paradoksalnie, mam więcej czasu dla siebie i przyjaciółek. Zaczęłam trenować zumbę, chodzę regularnie na treningi, brałam udział w 5-godzinnym maratonie zumby. Przy tej muzyce bardzo się relaksuję i jest to moja forma odpoczynku. Namawiam też moje koleżanki z pracy, żeby korzystały z kart sportowych, które nam daje McDonald’s i nawet niektóre z nich zaczęły chodzić ze mną na zumbę.
Magda, kierownik restauracji McDonald's
Data publikacji: 17-06-20223 min. czytania
Tłumy na otwarciu pierwszego McDonald’s w Polsce
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 04-06-20223 min. czytania
„Po prostu chciałem się rozwijać, a Mak mi w tym pomógł!”
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 07-06-20223 min. czytania
Cierpliwość kluczem do sukcesu!
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 21-01-20222 min. czytania
Ekspert od burz i pożarów. Poznajcie Andrzeja Kaczmarka, asystenta kierownika restauracji McDonald’s® i bohatera podcastu „W różnych sMakach”
CZYTAJ WIĘCEJ