Data publikacji: 17-06-20223 min. czytania
Tłumy na otwarciu pierwszego McDonald’s w Polsce
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 17.07.20193 min. czytania
Podstawy przywództwa, wspieranie rozwoju pracowników i coaching, a także ochrona środowiska, czy zagadnienia związane z marketingiem i logistyką – to tylko niektóre z kompetencji, jakie zdobędą studenci nowego kierunku „Zarządzanie w sektorze QSR (restauracje szybkiej obsługi)”.
17 lipca rektor Akademii Leona Koźmińskiego – prof. ALK dr hab. Witold T. Bielecki i dyrektor generalny McDonald’s Polska – Adam Pieńkowski, podpisali umowę o uruchomieniu wspólnego kierunku studiów licencjackich dla pracowników restauracji McDonald’s. Osoby zatrudnione w firmie będą mogły rozpocząć naukę zarządzania w sektorze QSR już od października b.r. Kształcenie studentów w całości sfinansuje pracodawca – firma McDonald’s Polska w ramach globalnego programu edukacyjnego „Archways to Opportunity”. Szansę na zdobycie dyplomu Akademii Leona Koźmińskiego otrzyma stu pracowników.
– Do stworzenia dobrych programów kształcenia w takim systemie uczelnia potrzebuje silnego partnera, któremu naprawdę zależy na edukacji przyszłej kadry kierowniczej i specjalistów. McDonald’s jest takim partnerem, bo wszędzie na świecie inwestuje w edukację i rozwój pracowników, dlatego jesteśmy dumni, że właśnie ta firma chce wykształcić w naszej uczelni pracowników, którzy w przyszłości obejmą kierownicze stanowiska w sieci restauracji – mówi prof. Witold Bielecki, rektor ALK.
Wybraliśmy dla pracowników Akademię Leona Koźmińskiego, ze względu na wysoki poziom kształcenia oraz wybitnych wykładowców, ekspertów w swoich dziedzinach. Wspólne studia są elementem naszej polityki wspierania rozwoju pracowników – podkreśla Adam Pieńkowski, dyrektor generalny McDonald’s Polska.
Studia dla przyszłych liderów
Wśród treści programowych kursów znajdą się zagadnienia z wielu obszarów m.in.: zarządzania, ochrony środowiska, zarządzanie zespołem, marketingu, finansów, IT czy logistyki. Studenci będą się uczyć praktycznych zagadnień, które ułatwią im w przyszłości pracę na kierowniczych stanowiskach. Zajęcia będą prowadzone zarówno przez pracowników naukowych Akademii Leona Koźmińskiego, jak i przez praktyków – specjalistów z McDonald’s. Studenci zdobędą więc niezbędną wiedzę teoretyczną, wzbogaconą o perspektywę biznesową. Z 1100 godzin zajęć połowa przypadnie na warsztaty i praktyki w firmie McDonald’s, a połowa na zajęcia i wykłady na uczelni. Studentami tego kierunku mogą zostać pracownicy McDonald’s z całej Polski z minimum 3-miesięcznym doświadczeniem w pracy, wykształceniem średnim, bez wykształcenia wyższego, wyłonieni w ramach wewnętrznej rekrutacji.
Współpraca z Akademią Leona Koźmińskiego i uruchomienie studiów dla naszych pracowników to kolejny krok w ramach wspierania rozwoju osób zatrudnionych w restauracjach. Nie każdy może sobie pozwolić na studia, z różnych powodów, często finansowych, dlatego chcemy pomóc pracownikom w zdobyciu wyższego wykształcenia. Wiemy też, jak ważni dla całej organizacji są skuteczni liderzy i chcemy pomóc pracownikom w zdobyciu kompetencji przywódczych. W McDonald’s Polska dajemy wszystkim taką samą szansę na awans i nie są to puste obietnice, ponieważ 98% managerów restauracji zaczynało od podstawowego stanowiska. – podkreśla Renata Prys, dyrektor działu People, McDonald’s Polska.
McDonald’s Polska wprowadza coraz więcej projektów rozwojowych dla pracowników. Poza szansą na zdobycie dyplomu wyższej uczelni, mogą oni uczestniczyć w kursach językowych i wielu szkoleniach.
Data publikacji: 17-06-20223 min. czytania
Tłumy na otwarciu pierwszego McDonald’s w Polsce
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 04-06-20223 min. czytania
„Po prostu chciałem się rozwijać, a Mak mi w tym pomógł!”
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 07-06-20223 min. czytania
Cierpliwość kluczem do sukcesu!
CZYTAJ WIĘCEJ
Data publikacji: 21-01-20222 min. czytania
Ekspert od burz i pożarów. Poznajcie Andrzeja Kaczmarka, asystenta kierownika restauracji McDonald’s® i bohatera podcastu „W różnych sMakach”
CZYTAJ WIĘCEJ