Stabilna i elastyczna praca? Witamy w McDonald’s! Aplikuj

Zatrudnienie na etacie, możliwość pracy przez kilka godzin dziennie albo tylko w weekendy, szansa na szybki awans i zdobycie cennego doświadczenia zawodowego, świetna atmosfera i pomocni przełożeni – to powody, dla których zarówno młodzi, jak i starsi aplikują do McDonald’s.

Swobodny klimat, jaki panuje w restauracjach, można poczuć już od pierwszego dnia pracy. A to wcale nie jest oczywiste w nowym miejscu. Wejście do grupy, gdzie wszyscy się znają, może sprawić, że niektóre osoby poczują się nieswojo. „Pierwszy dzień bardzo mnie stresował. Nigdy wcześniej nie obsługiwałam kasy i wszystko wydawało mi się skomplikowane. Na szczęście stres zniknął już po pierwszych godzinach – ludzie byli tak pomocni i mili, że szybko przestałam się czuć jak nowicjusz” – mówi Natalia, studentka dziennikarstwa i pracownik restauracji. McDonald’s często zatrudnia osoby, dla których jest to pierwsza praca, a także takie, które nie pracowały wcześniej w gastronomii. Poza tym, że nowi pracownicy otrzymują szkolenia, mogą też liczyć na wsparcie swoich kolegów – w końcu wszyscy pamiętają, że początki bywają trudne. Dzięki takiemu podejściu nowa osoba już od początku czuje się częścią zespołu.

Elastyczny grafik

Umowa o pracę, czyli taka, która gwarantuje m.in. ubezpieczenie czy płatne urlopy, to w restauracjach McDonald’s podstawa już od pierwszego dnia, kiedy nowy pracownik przechodzi szkolenie. Wiele osób łączy też pracę zawodową z innymi obowiązkami, takimi jak: opieka nad dziećmi, studia, czy inne zajęcia. W McDonald’s pracownicy są zatrudnieni nawet na ¼ etatu, a niektórzy przychodzą do pracy tylko w weekendy. „Studia są dla mnie priorytetem, a mój kierownik to rozumie. Przed ustaleniem grafiku podaję wcześniej przełożonym swoją dostępność w danym dniu. Nie ma z tym żadnego problemu – po prostu przychodzę do pracy wtedy, kiedy mogę” – dodaje Natalia. Elastyczny grafik to udogodnienie, które szczególnie doceniają też rodzice: „Jeśli nie ma kto odebrać mojej córki z przedszkola, to nie ma problemu, żebym zmieniła godziny pracy. Niektórzy wolą pracować od poniedziałku do piątku, ale dla mnie jest lepiej mieć kilka dni wolnych w tygodniu” – dodaje Marta, która pracę w McDonald’s łączy z wychowywaniem córki. Jeśli ktoś chce wyjechać na wakacje, albo ma sesję i musi się uczyć, to wtedy bierze sobie wolne, nie ma z tym problemu.

Pracodawcy cenią doświadczenie zdobyte w McDonald’s

Wiele osób wciąż ma błędne przekonanie, że nie warto wpisywać w CV doświadczenia z pracy w restauracji McDonald’s. Tymczasem pracodawcy coraz bardziej cenią praktyczne umiejętności kandydatów zdobyte w różnych miejscach. Gdzie indziej można się lepiej nauczyć obsługi klienta, jeśli nie kontaktując się bezpośrednio z gośćmi? W McDonald’s kładzie się duży nacisk na rozwój umiejętności w tym zakresie. Podczas odbierania zamówień czy rozwiązywania problemów gości, pracownicy firmy uczą się budowania relacji, odpowiedniego reagowania w nietypowych sytuacjach, czy nawet wykorzystania technik komunikacji perswazyjnej. Dodatkowo praca w restauracji uczy organizacji czasu, planowania, czy wykonywania kilku zadań jednocześnie.

Szybki awans na kierownicze stanowisko

Praca w McDonald’s daje szansę na managerskie stanowisko w krótkim czasie. Aż 98% kierowników zaczynało swoją karierę jako pracownicy restauracji. Firma oferuje szkolenia, dlatego każdy kto chce się rozwijać, może naprawdę szybko awansować. „Zaczynałam jako zwykły pracownik i po kilku miesiącach dostałam awans na instruktora. Nawet się nie obejrzałam, a już szkoliłam się z zarządzania zespołem, bo zostałam managerem” – mówi Daria, aktualnie asystentka kierownika. Z kolei jeden z najmłodszych kierowników – Mateusz – łączy pracę ze studiami ekonomicznymi. „Nauczyłem się w McDonald’s więcej niż na uczelni. Zarządzając restauracją, czuję się jakbym prowadził własną firmę, to dla mnie bardzo cenne doświadczenie”.

Praca w przyjaznej atmosferze

Godziny spędzone wspólnie w pracy, imprezy integracyjne, wyjazdy na projekty specjalne czy wyjścia po zakończonej zmianie – to wszystko zbliża ludzi. Nic dziwnego, że pracownicy McDonald’s często poznają w pracy przyjaciół na całe życie, a nawet swoje drugie połówki! „Z niektórymi pracownikami znam się dopiero od tygodnia, a mam wrażenie, jakby to było o wiele dłużej. Czasami można kogoś lepiej poznać w pracy niż w szkole” – mówi Kasia, pracownik restauracji. Kierownicy i managerowie dbają o koleżeńską atmosferę, w końcu nie od dziś wiadomo, że chętniej przychodzi się do pracy, jeśli są tam ludzie, których lubimy.

Na zatrudnienie mogą liczyć również nieletni

O pracę w McDonald’s podczas ferii i wakacji mogą się starać także uczniowie, którzy ukończyli 16 lat. Zgodnie z kodeksem pracy osoby, które nie ukończyły 18. roku życia, są traktowane jako młodociane, i mogą wykonywać tylko lżejsze zadania. Tak też jest w McDonald’s. Dodatkowo w restauracjach obowiązują szczegółowe przepisy dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa, dlatego rodzice nie muszą się obawiać o dzieci. Uczniowie nie mogą także mieć godzin nadliczbowych, ani pracować w nocy. Dodatkowo każdy nastolatek zatrudniony przez firmę musi otrzymać zaświadczenie lekarskie o zdolności do wykonywania określonych prac. W ubiegłym roku pracę na takich warunkach rozpoczęło 2,5 tys. uczniów w restauracjach McDonald’s w całej Polsce.

Jak zacząć pracę?

Aby dostać pracę w firmie, nie trzeba mieć żadnego doświadczenia zawodowego, ponieważ McDonald’s zapewnia niezbędne szkolenia, a instruktorzy wszystkiego uczą od podstaw. Wystarczy zgłosić chęć do pracy w dowolnej restauracji McDonald’s, albo aplikować przez stronę.

Przeczytaj
poprzedni
8 lutego 2019
Studia dzienne i praca? To możliwe!
Przeczytaj
następny
27 września 2019
Zmiany na lepsze
Aplikuj